Vilka behov av service har de delårsboende i norra Bohusläns kommuner? Vad krävs för att de istället ska bli helårsboende? Det var utgångspunkten för satsningen Delårsboende.
Mål
Ambitionen var att medverka till att skapa tillväxt genom att inspirera och motivera de delårsboende i norra Bohuslän att bli helårsboende, alternativt tillbringa mer tid i våra kommuner och aktivt delta i näringslivets och samhällets utveckling.
Enkät med delårsboende
Satsningen har sitt ursprung i Delårsboende – en resurs för hållbar utveckling, som pågick 2009-2010. Genom en enkät med 4 639 delårsboende fick kommunerna en bild av deras intresse och kompetens för att delta i det lokala utvecklingsarbetet och på vilket sätt de kan bidra med idéer, kompetens och nya behov av tjänster. Ett resultat av arbetet var också mässan Levande Bohuslän i Kungshamn i juli 2010.
Fördjupad studie
Fortsättningen Delårsboende innebär en fördjupning. En intervjustudie från 2012 visar bland annat att företagen i norra Bohuslän uppskattar de delårsboende, eftersom de ökar efterfrågan för företagen, ger underlag för servicefunktioner, bidrar till att skapa vackrare stads- och boendemiljöer och för med sig trender och erfarenheter från andra delar av Sverige och världen. Samtidigt skapar helårsboende ett stabilare kundunderlag och bidrar till en mer balanserad utveckling.