Den här webbplatsen använder kakor (cookies) för att förbättra ditt besök. Mer om kakor.
Hoppa till innehåll

Hjälp oss att hålla vår kust ren i sommar!

Ingen har nog missat de omfattande problem som finns med plast och skräp i våra hav, men visste du hur omfattande problemet är?
Bohuskusten är extra utsatt för skräp från havet och kommunerna saknar resurser att hålla kusten ren.
Marint skräp har på bara några decennier blivit ett gigantiskt problem både ute till havs och längs våra kuster. Bohuskusten får ta emot flera hundra ton skräp årligen men från och med 1 januari 2008 gavs inget statligt stöd till städinsatser.

Lite siffror som beskriver omfattningen av problemet:
220.000 m³ per år dumpas i Nordsjön
8.000 m³ sköljer upp på Bohusläns stränder
En kubik per timme, dygnet runt, året runt

Kustkommunerna städar upp skräp från boende och turister på badstränderna, men har inte resurser att bekosta upprensningen av de stora mängder skräp som kommer från havet.

Nedskräpningen av våra kuster är ett nationellt problem som vi måste lösa tillsammans. Lagstiftningen, som är förlegad, måste ses över. Ett samarbete över landgränserna måste komma till stånd för att minska skräpmängden ute till havs.

Projektet Ren Kust i Bohuslän är ett samarbete mellan Bohusläns tio kustkommuner, Göteborg samt Kungsbacka kommun.
Målsättningen är klar: En renare kust! Läs mer om projektet här.

En av de viktiga uppgifterna har varit att ta fram ett gemensamt digitalt kartverktyg som ska kunna användas när man planerar själva städinsatsen. Strandstädarkartan har nu varit igång sedan 2015. Vill du göra en insats för miljön och hjälpa till att hålla vår kust ren? Besök stranstädarkartan och se var din hjälp behövas.

Tänk på att njuta av vår vackre kust med respekt i sommar, vi ses i Bohuslän!