Den här webbplatsen använder kakor (cookies) för att förbättra ditt besök. Mer om kakor.
Hoppa till innehåll

Tillväxt Norra Bohuslän har producerat en webb-baserad utbildning inom Vattenbruk, och nu är den äntligen lanserad och publik. Det är ett samverkansarbete mellan kustkommunerna i Bohuslän, Campus Väst och Swemarc. Utbildningen består av olika steg, som du kan läsa mer om här: Utbildningarna.

Vattenbruk är dels en näring med en tusenårig historia och dels en framtidsbransch. En ny rapport från FAO, Världsbanken och det internationella forskningsinstitutet IFPRI visar att två tredjedelar av all fisk som konsumeras år 2030 kommer att hämtas från fiskodlingar.

FN:s jordbruksorganisation FAO menar att odling i framtiden kommer att bli den helt dominerande källan till fisk och att detta på ett viktigt sätt kan bidra till att föda jordens befolkning då den 2050 beräknas kulminera kring 9,5 miljarder människor.

Dessvärre lider stor del av vattenbruksnäringen av allvarliga miljö-utmaningar. Det behövs innovativa angreppssätt för att möta dessa. Till exempel behöver koncept om cirkulär ekonomi utvecklas men även vattenbruk i olika grader av slutna system med högeffektiv rening och landbaserade marina vattenbruk.

Svenskt vattenbruk producerade år 2012 totalt cirka 15 000 ton fisk och skaldjur. Det motsvarar 1,5 procent av vad Norge producerar och ungefär 0,2 promille av det globala vattenbruket (källa: SWEMARC2). Det finns med andra ord en enorm potential i att utveckla sektorn i Sverige. Samtidigt måste en exploatering ske med en genuin hållbarhetsaspekt så att vi inte skapar fler problem än vi löser. Det saknas en bred tradition av vattenbruk vilket även gäller kunskaper. Kunskaperna finns till viss del hos forskningsaktörer och musselodlare på västkusten men saknas i stort hos t.ex. näringslivsutvecklare i kommuner som hjälper till vid företagsetableringar. Även allmänhetens kunskaper om vattenbruk är mycket begränsade vilket medför att attityderna i samhället lämnar en del övrigt att önska.

Här kan du ladda ner foldern om Vattenbruksutbildningarna

Se introduktionsfilmen här

Projektet finansieras av:

 

Uppdaterad av Bozzanova | 23 oktober, 2018