Den här webbplatsen använder kakor (cookies) för att förbättra ditt besök. Mer om kakor.
Hoppa till innehåll

Swedish Maritime Day 2015!

Norra Bohuslän var väl representerade på Swedish Maritime Day 20 april. Dagen samlar alla de maritima och marina näringarna och för därmed samman både sjöfart, offshore, miljökonsulter, turistnäring, forskare och myndigheter till en plats.

Sotenäs kommun hade en egen monter där Sotenäs symbioscenter visades upp av Leif Andreasson och Andreas Sulau. Fiskarföreningen Norden med Sixten Söderberg i spetsen var också med bland utställarna med nya tankar och utvecklingar av selektiva redskap.

En nyhet för året ifrån 1 april är ju att man ej får tömma båttoaletten i sjön och transportstyrelsen som har informationsansvaret för den frågan var på plats. Då var det ju glädjande att se att företaget Blue Peter i Lysekil saluförde olika lösningar för båtägare att kunna hantera sitt avlopp utan sugtömning. De fyra kommunerna i Norra Bohuslän verkar vara väl rustade för att hantera sugtömningsbehoven men nu är det upp till oss alla att hjälpa till att informera varandra om var och hur.

Erland Lundqvist ifrån Samförvaltningen ledde en bra session om uthålligt fiske och Elsie Hellström var moderator för ”Havet och Skärgården”. Blå ÖP och Maritim Näringslivsstrategi syntes via en poster om arbetet och flera ifrån arbetsgruppen var på plats.

En mycket glädjande nyhet är att nu tar näringsdepartementet upp stafettpinnen med den nationella maritima strategin. Visionen lyder:

”En livskraftig, innovativ och hållbar maritim sektor som kan bidra till ökad sysselsättning, en minskad miljöbelastning och en attraktiv livsmiljö.”

/Carl