Den här webbplatsen använder kakor (cookies) för att förbättra ditt besök. Mer om kakor.
Hoppa till innehåll

HaV Forum – ekosystemtjänster, miljö och myndigheter

 Vatten, hav och miljö blir kontinuerligt viktigare för utvecklingen av våra näringar. Samtidigt når vi inte våra miljömål. Miljöminister Lena Ek uttrycker på Hav och vattenforum (20-21 maj) att man är på god väg med de propositioner som är tagna i den om biologisk mångfald och den kommande om havsplanering.

Samtidigt berättar hon att ekosystemtjänster 2018 skall vara med i offentlig budgetering. Vad innebär det?

Ekosystemtjänster levererar nytta som vi människor drar av naturen. Dessa kan vara i form av stödjande, försörjande, reglerande och kulturella tjänster. Tjänsterna kan värderas i kronor hävdar en del medans andra menar att de kan värderas men inte prissättas.

Det blir tydligt att ekosystemtjänster som analysbegrepp och utgångspunkt är här för att stanna. Kommer man få myndigheter och kommuner att inkludera dessa i sina ekonomiska kalkyler? Vilka blir konsekvenserna av att värdera en bransch eller naturresurs i kronor och ören?

Ålen skadas av vattenkraftverken; ekonomiskt är ålfisket i jämförelse inte värt så mycket. Biologisk mångfald är värt mycket men vad är en art värd? Vad är värdet ur turistsynvinkel? Nulägesbeskrivningen av havsplanerna gjordes till exempel nyligen ur ett ekosystemperspektiv där fungerade ekosystemtjänsterna som analysverktyg. Vi lär få återkomma i frågan.

Till HaVs,

Carl