Den här webbplatsen använder kakor (cookies) för att förbättra ditt besök. Mer om kakor.
Hoppa till innehåll

HaV Forum 2015 – Hela Vattensverige på en plats

26-27 samlades många ur Vattensverige till Hav- och vattenmyndighetens stora årliga konferens på Eriksberg i Göteborg. Fokus i år var åtgärder. 

HaV satsar på kommunikation. Man är en stor (ca 250 personer) organisation med många olika uppdrag exempelvis miljöövervakning, fiskereglering, havsplanering och kunskapsbeställare. Konferensen är snillrikt organiserad i återblickar, gruppdiskussioner, djupdykningar och knytkonferens. Man tänker rätt. Åsa Romson är med och talar, Britt-Marie Mattsson är bra som intervjuare, de HaV-anställda dyker upp i massa sammanhang och bjuder på kunskap och kontakter.

Men ändå är det något som saknas. De stora miljöfrågorna finns där under ytan och engagemang finns men allvar och tydliga ställningstaganden saknas. ”Är det någon här som är konflikträdd?” undrade Anders ’Ankan’ Johansson och satte kanske fingret på det. Mest känsla är det i debatten om hållbart fiske med Anders Olsson politiker ifrån Strömstad, Pelagiska federationen, WWF, HaV och Sportfiskarna.

Länsstyrelserna är HaV’s främsta samarbetspartner när det kommer till åtgärder. Kommunerna kommer nedströms länsstyrelsen samtidigt är det i kommunerna som åtgärderna ska ske. Kan underskottet av åtgärder inom havsmiljö området delvis bero på det?

Bästa behållningen av dagarna var diskussionerna vid bord och i pauser vid sidan av knytkonferensen med 30 olika projektpresentationer. Se mer här.

Illustration på ål "Skandinaviens fiskar", 1895, av Wilhelm von Wright.

Illustration på ål ”Skandinaviens fiskar”, 1895, av Wilhelm von Wright.