Den här webbplatsen använder kakor (cookies) för att förbättra ditt besök. Mer om kakor.
Hoppa till innehåll

Workshop om framtidens gästhamnar

Framgångsfaktorer och utvecklingsmöjligheter diskuterades i workshop om gästhamnar. Det var en bred uppslutning med många aktörer inom gästhamnsverksamheten i Bohuslän när projekt Maritim Utveckling i Bohuslän (MUB) bjöd in till en workshop om gästhamnarnas framtid.

Skapa förutsättningar

Gästhamnar ingår som ett delprojekt i MUB och syftet med dagen var att diskutera förutsättningar för utveckling av våra gästhamnar. Man skulle också titta på hur hamnarna kan bli ännu bättre och hitta gemensamma nämnare där olika intressenter i gästhamnarna kan samarbeta.

Renée Daun, projektledare för MUB, inledde dagen med att berätta övergripande om projektet och lämnade sedan över till Ellinor Jensen, delprojektledare. Ellinor har under våren och sommaren gjort studiebesök i flera av gästhamnarna. Hon presenterade nuläget och konstaterade att förutsättningarna ser väldigt olika ut i gästhamnarna.

Satsar på hamnvärdar

Bengt Olsson, från Skärhamns båtförening som driver Skärhamns gästhamn på Tjörn, var inbjuden för att berätta om deras framgångsfaktorer. Han nämnde bland annat att de satsar mycket på sina hamnvärdar som får utbildning, bland annat i kundbemötande och konflikthantering. De samarbetar också med näringslivet.

En annan framgångsrik gästhamn som togs upp under dagen var Kalmars gästhamn som slagit ihop hamn och turistinformation. De satsar mycket på kontakt med gäster via enkäter och nyhetsbrev. De använder sig också av statistik och arbetar aktivt med affärsutveckling.

Utvecklingsmöjligheter

Eftermiddagen bestod av en workshop där deltagarna bland annat fick i uppdrag att kika på faktorer i sin verksamhet som fungerar bra och vad som skulle kunna utvecklas. Man hade varierade förutsättningar och utgångsläge men man enades ändå om att man skulle kunna bli bättre med skyltning, mottagande och värdskap och samarbete med andra aktörer.

Gruppen enades om att det skulle vara fördelaktigt att ses igen och eventuellt samarbeta inom vissa områden.