Den här webbplatsen använder kakor (cookies) för att förbättra ditt besök. Mer om kakor.
Hoppa till innehåll

Odling av Japanskt ostron?

I fredags 28/3 hölls ett spännande seminarium om ostronodling på Sven Lovén Center-Tjärnö. Samlade var odlare, forskare och tjänstemän ifrån myndigheter på de flesta nivåer.

Användningen av ”kinesiska hattar” för settling av ostron har under 2013 visat på goda möjligheter för att utveckla ostronodlingen i Bohuslän. Med dessa låter man unga ostron settla och tillväxa den första säsongen för att sedan föra över dem till andra korgar för tillväxt under år två.

Problemet eller möjligheten är dock att även det Japanska jätteostronet (Crassostrea gigas) fäster på hattarna. Denna art räknas som en invasiv främmande art och är inte tillåten att odla. Trots god vilja från näringen att odla även denna så verkade de samlade myndigheterna (Länsstyrelsen, Jordbruksverket, HaV) tydliga på att det skall till omfattande lagändringar för att så skall bli fallet. Gigas-juveniler kan dock rensas bort när ostronen flyttas till tillväxtkorgar och möjliggöra odling av platta ostron.

Det kunde konstateras att Gigas är här för att stanna (245 millioner ostron i norra Bohuslän, Åsa Strand) och att vi behöver incitament för att plocka/vårda dessa ostron så att dessa revbildare inte skapar problem exempelvis på badstränder. Idag hävdar vissa att det inte är lönsamt att fiska/plocka dessa (3kr/st) ostron om man jämför med vårt platta ostron (Ostrea edulis, ca 10-12kr/st).

Intressant var också att Ostrea på Koster kommer exportera juvenila Gigas-ostron under 2014 till länder där de får odlas.

/Carl